Är människosmuggarna hjältar eller bovar?

Jag hamnade i en intressant diskussion om människosmuggling med en god vän igår. Vi frågade oss varför flyktingar idag ofta framställs som offer för människosmuggling istället för offer för de regimer eller konflikter de flyr från, eller för den globala ekonomiska orättvisa som finns idag.

Många människosmugglare tjänar säkert bra med pengar på det dom gör och det är också främst de som har råd att betala en människosmugglare som kan komma hit, men det gör ju inte att de är i mindre behov av skydd bara för det. Under andra världskriget fanns det också människosmugglare. Det är möjligt att vissa gjorde detta av ren idealism, men många tog säkert bra betalt. Idag hyllas dessa som hjältar då de riskerade sina liv för att hjälpa folk att fly, vilket även de flesta människosmugglare gör idag. Det intressanta är att under andra världskriget blev flyktingar räddade från förföljelse genom människosmuggling, men idag framställs de istället som offer för den.

Jag kan endast dra slutsatsen att denna samtida framställning är ett sätt att kunna rättfärdiga utvisningar genom att säga att vi inte ska rättfärdiga människosmuggling. Om man hade kunnat ta sig hit för att söka asyl på laglig väg så hade ju inte människosmugglarna haft någon marknad.

Kommentarer

Anonym sa…
Det är ett intressant resonemang, och jag är själv inte sen på att skriva under på att nutidsrevisionisterna är duktiga på att förvränga vad som egentligen sker för egen vinning. Det finns dock en stor miss i resonemanget. Dagens människorsmugglare (låt oss generalisera) är oftast lika stora offer för världskapitalismens idéer, vilket har förördande följder, då människor kokar till döds i igenstängda containrar på väg mot Spanien från Afrika. Det är när profiten övertar medmänskligheten och samaritismen som man kan tala om offer. Den eviga frågan kvarstår dock: Vem är förövaren? Vem skall man dömma?
Ylva sa…
Jag tycker din jämföresle med människosmugglare under andra världskriget är mkt bra!
Hälsningar Ylva Sandström, moderaterna i Nacka