Med anledning av den globala klimatstrejken och Black Friday


Idag är det både global klimatstrejk Black Friday. De borde haft en klimatstrejk i Sthlm även idag (om jag nu inte missat det). Fridays for future motiverar det med att de inte vill att folk med låg inkomst ska känna sig dömda om de shoppar. Kanske är det att de unga med låga inkomster känner av dömande blickar mer än andra. Ett förslag på hur en kunde gjort kommer nedan och det hade krävts en allians med näringslivsaktörer som säljer miljövänliga produkter som gjorts med bra arbetssvillkor, och civilsamhället (inklusive frisörer, skräddar, kultursektorn, caféer mm..)  men klart det hade kunnat kännas skämmigt för unga vars föräldrar har låga inkomster om de blir hänvisade till second hand affärerna och får handla (visserligen bra) produkter deras mer välbemedlade skolkamrater lämnat in. 

Jag har iaf tagit på mig mina ekologiska fairtrade jeans jag köpte för 3 år sedan och tänkt igenom mina konsumptionsvanor. För några veckor sedan köpte jag ett par Nudie Jeans som är ekologiska, fairtrade och har gratis lagningar sålänge affären finns kvar. De var i en färg jag inte hade. Mitt mål har varit max 3 par byxor. Men ett par av mina träningsbyxor köpte jag för att träna för 14 år sedan. Nu har jag dem hemma för att mysa i. Nu har jag mer än dubbelt så många och är nog ändå mer konsumtionsminimalist än många jag känner (men har inte kollat). Jag är en medveten konsument, som köper något då och dör far att komplettera garderoben och jag lagar det mesta jag har. Nu gjorde kattskrället på förra stället jag bodde på hål i min röda fin t-shirt jag haft i 5 år, men jag har ändå för många. Dessutom köpte jag ett par vita byxor på dressman sommaren 2018 till en politisk aktion. Min garderob är alltså nästan komplett nu och det handlar om komplettera och byta ut saker. Jag föreslog att Nudie Jeans i Malmö borde göras om till en uthyrningsaffär där en hade ett abonnemang och fick tillgång till en garderob. De sa att diskuterat den idén men inte verkställt den. 

Vad säger det om oss. Oavsett, en kan ju alltid göra antingen döpa om Black Friday till Green Friday eller Fair Future Friday eller göra en helt egen dag med det temat och bara ha rea på second hand-grejor och ekologiska fairtrade-produkter som antingen är lokalt producerade eller garanterar hållbara transporter, som en del i en omställning till sk "bra grejor". också kan folk lämna in det de inte behöver längre till second hand samtidigt. En stor folkfest på stan som får alla butiker att ställa om också kan en träffa folk och ta en fika mellan varven. Om en ska ha det samma dag behöver en ha med sig väldigt många (lite som Fridays for future) men hade varit kul Jag besökte också en skräddare för att kolla om jag kunde göra slag i saken kring min 35-års present som jag aldrig beställde, en skräddarsydd kostym. En snubbe i perfekt sittande kläder i Malmö kallade mig för "sosse" för att jag hade en liten fläck på min rock (vårrocken) som jag köpte 2009. Sedna ville han dra en lina med mig, för vi sossar rökte ju bara braj annars. Jag läxade upp honom och sa att hans statushets och olagliga beteende bidrog till att unga killar blev skjutna i Malmö. Vi var överens om att vi inte skulle bli vänner, för ingen dög åt den andra, och så är det ibland.

Kommentarer