Om dubbelmoral och Berlusconi

Med anledning av den dubbelmoral som praktiseras när det gäller att bedöma huruvida olika länder lever upp till krav om demokrati och mänskliga rättigheter så skriver jag och Christian Valtersson om BerlusconiNewsmill idag. Missa inte Erik Gandinis dokumentär Videocracy ikväll kl 22.00 på svt1


Klarar Reinfeldt att hävda demokratiska principer mot Berlusconi?

"Samma krav som vi nu ställer på Turkiet angående demokrati, öppenhet och mänskliga rättigheter bör vi ställa på de länder som redan är medlemmar i EU. Hade samma krav ställts på Italien som vi ställer på länder som knackar på EUs portar hade landet inte fått vara medlem. Berlusconis ageranden, nu än mer aktuella med anledningen av Erik Gandinis dokumentärfilm "Videocracy" som visas på svensk TV idag tisdag, är inte värdigt en demokrati. (...)

Förutom omfattande korruption, även hos premiärministern själv, och bristande pressfrihet och konkurrens på mediemarknaden finns brister i respekten för mänskliga rättigheter hos dagens italienska styre. Den romska minoriteten behandlas på ett vis som snarare påminner om hur minoriteter behandlades för sjuttio år sedan än vad resultatet av solidaritet med utsatta människor borde vara i ett modernt samhälle. Berlusconi själv har kallat romerna för "ondskans armé", Berlusconis allierade Umberto Bossi har lovat att jaga romerna ur landet med gevär och den av Berlusconi ledda regeringen har den uttalade ambitionen att långsiktigt stänga Italiens gränser.

Moderaterna och Kristdemokraterna delar idag samma partigrupp i Europaparlamentet som Berlusconis parti. Med en alliansregering blir det svårt att kräva ökad öppenhet, respekt för mänskliga rättigheter och fria medier av andra EU-länder när dessa är europeiska partikamrater med de främlingsfientliga högerpopulisterna i Berlusconis partigruppering. (...)"

Hela artikeln finns här

DN skriver om kvällens dokumentär här

Kommentarer