Om Edward Snowden, Right Livelyhood Award, och svensk underättelsetjänst.

UD låter inte Right Livelyhood Award få dela ut priset i deras lokaler, och anledningen är troligtvis att Edward Snowden är en av pristagarna.  Troligtvis är Snowden inrikespolitik i USA. Det finns sidor som är för- och emot Snowden och Sverige vill inte stöta sig med USA.  Saker är den att han har troligtvis rätt och sedan är det en principsak att de inte kan låta folk läcka ostraffat.

Oavsett så var Snowden en insider till skillnad från Assange vad jag vet. Men Assange borde ju få en rättegång. Samma grej med Sverige tror jag. Sverige är ivriga att imponera på USA. Inget får irritera USA mer. För Snowden är väl "the jury out" bland folket i världen och USA. Men Assange kan egentligen inte appellera till folket förrän han fått en rättegång rörande anklagelserna om sexuellt utnyttjande.

Vad som egentligen är "on trial" är ju underättelseverksamhet i stort. FRA är ju minst lika dåligt för folkets integritet som NSA. Samtidigt har det blivit en massa krig och oroligheter vilket spelar ledarna för underrättelsetjänsterna i händerna. Rörande USAs allierades förtroende för USA så har det delvis med övervakningen att göra. Men Sverige vill istället vara "bäst i klassen". Det var samma sak med EMU och stabilitetspakten. Sverige ville vara bäst i klassen och det vore nog vettigt om alla var som Sverige, det ser vi i Grekland. Men de större Europeiska länderna struntade i den själva.

Så vad vi kan säga är att den civila underrättelsetjänsten är i kris. Hade det gått att förutse kriget i Ukraina via Angela Merkels mobil? USA var ju med och provocerade fram kriget där. Kanske hade IS framryckningar gått att förutse men det är väl ändå en militär fråga och det gick ju inte så bra med all den teknik som fanns. Det går också att tolka frågan om Snowden och Right Livelyhood Award på olika sätt. Än så länge sitter den gamla regeringen kvar, så det kan vara en dödsryckning för hans isolering. Jag har sett Carl Bildt twittra om att ceremonin inte skulle vara på UD alls nu, det där lär behöva verifieras.

Jag tror dock att en S och Mp regering också varit orolig för att ge honom priset. Det har med analysen av de slutna förbindelserna och underättelsevärlden att göra. MP har iaf velat riva upp datalagringsdirektivet. Vad är spelets regler där? Det är en enorm gråzon. Innan tekniken fanns så fanns den inte. IS lär ju inte skjuta upp satelliter i rymden och gör det de går det att skjuta ner dem. Så det blir i ett spel mellan stater som tekniken används och för att övervaka de som använder vanliga mobiler i sin kommunikation.

Jag undrar faktiskt vilken civil och/eller politisk kontroll det finns av både SÄPO, FRA och MUST. Det är ju en svår balansgång. I Sovjet var det tvärtom. Den politiska apparaten dominerade. det fanns politiska officerare i Armen. Det går väl att säga att systemet med politiskt sakkunniga på departementen är en mildare variant, Men finns de överallt? Tror inte det. SÄPOs uppdrag är väl att försvara demokratin och se till att främmande makt inte påverkar svenska politiker på ett sätt som inte är försvarbart. Den militära underrättelsetjänsten ska undersöka militära hot. Sen finns det gråzoner, spioner mmm.

Eftersom Sverige själva nog inte skulle acceptera en Snowden av samma anledning som USA ställs dock frågan på sin spets. Vi har sett det i alla filmer, någon har rätt, men "principen" står i vägen. Folk kan inte tro att de kan läcka sen. Jag tror att Snowden kan få priset men UD kan inte låta honom få det i deras lokaler. De vet inte vad de uppmuntrar då.

Kommentarer