Om vilken typ av kandidat som krävs för att demokraterna ska vinna USA:s presidentval 2020


Jag tror att Kamala Harris kan vinna, men det finns en risk för att hon tänker som Clinton och glömmer de vita arbetarna.  Visst en 10 år yngre Joe Biden hade kanske varit det starkaste kortet till att vinna i det här läget men det är inte säkert och en kvinna som kan vinna är alltid bra.  

Kommer USA:s väljare uppleva en ny Obama som lite för mycket nu? Vill de ha en superstorslagen ledare som skriver historia på ett sätt de aldrig sett förr eller räcker det med att avsätta Trump?  Detta är svårt att bedöma just nu. Ofta är det faktiskt inte för mycket om t.ex Kamala Harris eller Elisabeth Warren kan träffa rätt med sin vision. När det gäller både Bushs omval 2004 och Sarkozy Vs Royale i Frankrike 2007 så var problemet att Royale och Kerry enade folk mot Bush och Sarkozy snarare än för en vision som väljarna trodde på. Båda förlorade.  

Obama lyckades fånga både pragmatikerna och visionärerna med sin geniala slogan "Change you can believe in" dvs inget flum men inte heller status quo.   Obama fångade dock upp den vita  arbetarklassen (som avgjorde valet mellan Clinton och Trump) med både politik och just Joe Biden som vice president. 

Vilket projekt kommer de amerikanska väljarna tro på 2020?  Harris ses som en kvinnlig Obama och hon kan nog vinna som en mindre hatad blandning av Clinton och Obama sålänge hon inte faller för Trumps fulspel och trakasserier.   Han apade sig dock inte så mycket mot Clinton utan de var mest mot de andra männen. Harris fokuserar dock på kvinnor och minoriteter vilket jag tror kan skrämma bort en del väljare. Precis som med Clinton blir det för kaxigt utan att vara nödvändigt.  Som när de sjöng "Jag vill leva jag vill dö på jorden" i svensk TV.  

Historien visar dock att båda typerna av motkandidater behövs i startfältet för ofta har visionären vunnit medan kompromissen som "kan vinna" (dvs en 10 år yngre Joe Biden från Scranton som inte tar någon skit och har en bakgrund som gör att han verkligen förstår hur vanligt folk tänker ) förlorat. Med "mr gisslanförhandlare" Sarkozy var det för övrigt tvärt om. Motståndarna hoppades att han skulle bli Macho och spåra ur i det franska presidentvalet 2007 men han höll sig lugn i debatten och vann. Trump kommer troligtvis att anpassa sig till motståndet, så det behövs en tuff men civiliserad motkandidat, som biter ifrån och tar initiativet utan att börja spela hans spel.    

Harris kan här behöva göra en Obama och ha en Bidenkopia eller en John Edwards som vice presidentkandidat för att vinna den vita arbetarklassen. Jag tror det kan ge större chans att vinna än att ha en Bidenkopia som presidentkandidat, men en vet aldrig. 

När det gäller Warren eller Sanders så kan de vara lite för lätta att sänka med socialiststämpling och anklagelser om halvsanningar om att vara Native American men de borde faktiskt båda vara med i startfältet för att se vad väljarna vill ha.  Sanders kunde vinna det förra valet, men det är också ofta ett misstag att endast rätta det förra valets misstag (även om det också ska göras)  och minoriteterna kan ha växt till sig till 2020.  Det krävs en ny omvärldsanalys för att vinna nästa val och eftersom svarta svanar kan dyka upp så måste fältet vara brett.   Däremot viktigt att inte stöta bort de vita arbetarna. Trumps mur blir här en symbol i en politisk kamp om väljare som liknar Israels sätt att se till att landet är både en demokrati och ett land där judarna styr (fast också tvärt om här, Israel vill ju ha migranter som är judar). Om Warren eller Sanders kan samla tillräckligt breda grupper kan dock båda vinna, men då måste folk i breda folklager gå igång på det de har att säga. Annars riskerar de att göra det andra misstaget efter att välja personer på "electability" snarare än trovärdiga visioner. Den berömda ökenvandringen där en ideologisk kandidat vinner primärvalet och entusiasmerar basen för att sedan inte ha en chans.  

Sedan är det också viktigt att det demokratiska primärvalet blir rent och att partiapparaten förhåller sig neutralt till kandidaterna. Clinton sänktes rejält av sin behandling av Sanders 2016. 

Det är riktigt många kandidater den här gången och kanske vinner någon jag inte tagit upp här. Jag kommer troligtvis djupdyka mer i dem lite senare.  

Kommentarer