Space above and beyond och slaverifrågan

När jag var liten gick tv-serien Space Above and Beyond på tv. I Sverige hade den namnet "slaget om tellus" och det gjordes bara en säsong. Den hade tv-premiär i USA hösten 1995.  Serien var spännande på så sätt att den trots att den producerades av Fox började med att dyka rakt in i frågor som slaveri och diskriminering. 

Människorna slogs mot sin egna artificiella intelligens och började därför producera kloner. De kallas "tanks" för innan de börjar sin tärning existerar de in en glastank med vatten. De flesta om än inte alla (en viss %) överlever sin "födsel" och börjar då direkt tränas i strid.  Ordet tank betyder också pansarvagn och de är både tränade, socialiserade och genetiskt avlade för att göra det de gör, MEN tji fick människorna. Tanksen de avlat/odlat fram vägrade slåss och dö i deras krig så människorna får bli soldater själva och vinner sedan kriget. Kanske pga att de till skillnad från tanks hade något att slåss för. Att förvänta sig lojalitet från slavar var  inte bara omänskligt utan också otroligt naivt.  De motiverade medborgarna var även de som gjorde Rom till supermakt.    

Tanksen var dock mer humana i ditt uppror. De ville ha rättigheter snarare än att utrota mänskligheten  Nu ska tanks eller invitros som de formellt heter integreras i samhället genom bland annat kvotering. 

Serien börjar därför med att den ena halvan i ett par tas bort från ett rymdkoloniseringsprogam. En av dem ska ersättas med en invoterad tank (eller invitro som det är det formella begreppet). De har ett 20 år lång kontrakt med rymdkoloniseringsprogrammet så en av dem måste åka. Båda har dessutom stött invitros rättigheter men nu drabbas de personligen av kvoteringsprogrammet.    De  får dock reda på att om han går med i flygvapnet kommer hen kanske att få patrullera nära kolonin och kanske träffa sin kärlek ibland (om det nu håller när de ses så sällan och kanske inte alls, men tanks fick bara ha sitt land som familj så stackars dig ). 

Efter detta anfaller rymdvarelser människorna helt oprovocerat  (vi får senare veta att detta är för att människorna koloniserat en helig plats) och kvinnan som är kvar i rymdkoloniseringsprogrammet försvinner spårlöst. Mannen går då med i flygvapnet för att slåss i kriget och kanske återfinna sin kärlek till slut.  

Det är en spännande spinn på diskrimineringsfrågan och slaveriet. Tanks möter mycket hat för att de vägrade slåss. Många människor som förlorat släktingar i kriget  menar att de var gjorda för det och en av huvudkaraktärerna i serien utsätts för diskriminering igen då ett gäng människor försöker lyncha honom. Han ger dem stryk (eftersom en tank kan ta 5-6 människor själv men kanske inte 100) och blir då  dömd till att tjäna i flygvapnet med den vita människan som letar efter sin flickvän.    

Jag kom att tänka på den här serien på senare tid, men jag har nog bara sett den en gång när den gick på svensk tv. Det är USA som har programmet i tv-serien (liksom de slåss mot utomjordingar i independence day). Eftersom det slutades produceras tanks i massiv skala blir det få stora folkrörelser (ingen ivitroObama eller invitroMandela osv...) men det finns en rörelse för invtros rättigheter och om serien fortsatt hade det ju funnits potential.  Många återfinns också i militären då de av förklarliga skäl känner sig hemma här, men även i ett system med värnplikt så är det väl just en kategori en skulle kunna undanta från den. Istället kan invitros fortfarande bli diskriminerade i försök att tvinga dem in i armén där de "hör hemma" enligt sinna belackare. 

I avsnittet "who monitors the birds" tänker seriens invitrohuvudkaraktär tillbaks på sin träning och början till upploppet som också ledde till deras frigörelse. Han sågs som en defekt för att han frågade vem som övervakade fåglarna och instruktörerna, mitt i ett seminarium om vilka delar av människokroppen som kan användas som ett vapen. Instruktören har sagt att det är frihet att vara ständigt övervakad. Frihet från bördan av att ha ett val. Frihet är slaveri osv...Invitron blir tipsad av en av sina kamrater om att övervakarna har talat om att avrätta honom.  

Var det då ett bra sätt av fox att lyfta slavfrågan på? Det är väldigt amerikansk iaf. Lite som med rocky. Folk med vit hy kanske kan identifiera sig mer med en vit person och på så sätt förstå frågan mer.  Sen kanske andra använder sig av det för att blanda bort korten men ofta är det så det är tänkt. Jag misstänker också att senaste terminator är lite inspirerad av Space Above and Beyond men där är kvinnan i filmen frivilligt "förbättrad" (på ett sätt som gör henne närmast bipolär) och självuppoffrande på ett sätt som människorna i Space Above and Beyond ville att tanks skulle vara. 

 



 


Kommentarer