Också undrar de varför så få röstar i EU-valet

Sydsvenskan skriver idag om EU-debatten på Malmö Högskola.

Såhär drygt kan det vara när ett gäng medelålders personer sitter och diskuterar varför unga personer inte går och röstar. Märk också att sydsvenskan endast skriver om de frågor som parlamentet ej beslutar om.

Vänsterns Erik Josefson lämnade debatten i protest efter att moderatorn inte lät honom prata om internet och kränkningar av den personliga integriteten, något som är väldigt relevant i det här valet. Istället fick vi prata om euron, lissabonfördraget och lite annat som inte avgörs i det här valet. Miljöpartiets egen Peter Sunde ställde en publikfråga om varför Pia Kinhult (M) gick till val på att vara emot FRA och IPRED när moderaterna drivit igenom dessa lagar och fick svaret att hon personligen var emot. Behöver jag skriva mer?

Själv försökte jag lyfta klimatfrågan och asylpolitiken. Klimatdebatten blev väldigt kort dock. Det var uppenbarligen inte tillräckligt många medebattörer som hade koll på läget för att säga något. Vi fick prata om huruvida flexibla mekanismer var ok ur ett moraliskt perspektiv. Problemet var att moderatorn redan tagit för givet att flexibla mekanismer är bra ur ett ekonomiskt perspektiv. Det finns flera ekonomer som inte håller med om det. Bland annat på grund av att många av de utsläppsminskningar som görs i andra länder hade gjorts i alla fall. Då är det bättre att rikare länder satsar på att utveckla teknik för kunna minska sina egna utsläpp och för att hjälpa utvecklingsländer att kunna utvecklas på ett hållbart sätt. Samtidigt är det omöjligt att legitimera för människor i fattigare länder varför de inte ska ha samma livsstil som oss i den rikare delen av världen. Därför krävs livsstilsförändringar i rika länder.

Betydligt livligare debatter blev det på petriskolan och glokala folkhögskolan. Glokala folkhögskolans debatt var nog bäst. Väldigt ambitiöst arrangerad och med väldigt kunniga och engagerade elever.

Dagens debatter på petriskolan var också roliga. När jag försökte ställa KD och Moderaterna mot väggen och frågade vad deras partigrupp tyckte om HBT rättigheter, Turkiets medlemskap, miljöfrågor och migration så fick jag svaret att "Ok vi har en del tomtar i vår grupp men det är ett brett samarbete". Att Alexander Chamberland var med och lyckades göra ett fett kapsyltrick stärkte också stämningen.

Kommentarer