Mina tankar om USA:s presidentval

Att det troligtvis blir Trump vs Hillary i amerikanska presidentvalet är bara en överraskning när det gäller republikanen. Sanders har fått bra siffror mot Trump i opinionsundersökningar men det är också en stor risk att ställa Sanders mot Trump.Vad som är klart är att Sanders har en annan sorts kandidatur och det är vanligt i USA. Därför är han troligtvis kvar i racet till slutet, Hillary ska inte få vinna för att han drar sig ur, för han har redan påverkat debatten.  

Finns det då en risk för att en Clinton som går åt vänster sedan kan förlora mot Trump, ja den risken finns ju. Clinton mot Trump blir som Chirac mot le Pen där Le Pen har en chans att vinna. Om hon kampanjar på en "alla mot Trump slogan" kan det slå fel på så sätt att folk undrar vad hon egentligen vill förändra, så hon måste ha ett tydligt eget budskap. I Frankrike förde Segolène Royal en kampanj "Mot Sarkozy" 2007 och det var ett stort misslyckande för då blev det han som förde debatten. På samma sätt behövs Sanders för att föra debatten i USA nu. De till vänster om mitten måste alltid komma ihåg att de ska föra en kampanj för något, aldrig mot något. Populister och extremhöger lyckas ibland med det, men vänstern gör det sällan.  

Sanders mot Trump blir två extremer (med Amerikanska mått mätt). Trump är dock den bästa motståndaren för Sanders, till skillnad fån t.ex Rubio som kan köra en hel kampanj med ”socialistkortet” mot honom samtidigt som han kan säga att han är en "moderat republikan". Sanningen är dock att ingen vet hur valet kommer utveckla sig så alla alternativ bör finnas kvar, dessutom har Sanders kommit ikapp nationellt i mätningar. Vad som kan hända är att Clintons kampanj utvecklas lite som Obamas 2008, en tydlig men inte överlägsen vinst på supertuesday och sedan dödläge (nu vann Clinton i delegater medan Obama vann i delstater 2008 men ni förstår poängen) Detta pekar mot en Clintonvinst där hon sakta men säkert "återsäkrar" stat för stat, efter att folk känt "the Bern" Det är också så jag tycker att kampanjen bör utveckla sig för att få bäst debatt.  

Clinton vill säkra nomineringen fort medan Sanders vill dra ut på det. Sanders klarar sig till och med bättre mot Trump än Clinton i en del undersökningar (reuters t.ex) Men frågan är om de går att lita på. I USA ändras mycket när kampanjen når marken. Trump engagerar en annan grupp än Sanders så min åsikt om presidentvalet är ”vänta och se”. Sanders har bäst välfärdspolitik och hans ekonomiska politik kan bli en slägga som behövs för att få rätt på banksystemet. Clinton har bra politik för kvinnors rättigheter men kompromissar också mycket samtidigt som hon är en militär hök. Så trycket från vänster behövs genom hela kampanjen och det vet Sanders. Om Clinton inte vinner 80/20 på supertisdagen lär han vara kvar i racet länge.

Kommentarer