En kort kommentar av Donald Trumps installationstal

En kort kommentar av Donald Trumps installationstal. Med "America first" har Trump (som inte har någon erfarenhet av utrikespolitik) fångat upp något som en del amerikaner säkert tycker vid köksborden. Dvs att de mindre länderna i NATO åker snålskjuts på USAs beskydd. Han pratar om att andra länder blivit rika. Jag skrev strax efter valet att många amerikaner ser deras imperium som ett kors att bära. Frågan är hur långt Trump vill gå. Han talar till folket som vill döpa om french fries till freedom fries, och där fångar han precis som Boris Johnson upp en stämning som finns i delar av landet. Kommer han att göra upp med Putin för att hans egna allierade ska bidra mer till NATO? 

Trumps vinst är inget att skratta åt. En del liberaler gör det, men det liknar mer och mer de liberaler som inte tog Hitler på allvar. En multipolär värld hade behövt ett starkt USA som gick i riktning mot en välfärdsstat. Nu får vi en multipolär värld där EU trängs in mellan auktoritära stater och ett USA vars ledare tycker att EU åkt snålsjuts på deras kärnvapenparaply. När det gäller den militära doktrinen så går det inte att ta något för givet. Bush ville få slut på nationbuilding, men det är ett misslyckat nationbuildingprojekt som han är ihågkommen för. 

USA får en stark självsäker man i vita huset, och då vet hans väljare iaf vem som de kan hålla ansvarig för det som händer, på gott och ont. Om Trump blir avsatt blir det Mike Pence som blir president. På så sätt har Trump vunnit posten åt republikanerna och kanske kan republikanerna komma överens med demokraterna om riksrätt, ifall att Trump går för långt. Eventuellt i utbyte mot att sjukvårdsreformen blir kvar. Obama har hintat om att han skulle stödja en sjukvårdsreform som gav billigare vård än hans egen.

Kommentarer