Mit liv som wannabekonstnär

Då de flesta IEP studenter har lämnat stan så har jag spenderat den senaste tiden som wannabekonstnär med mina roommates. Hjälpte Rémi med hans examensarbete förra veckan. Det blev godkänt så han kan numera titulera sig konstnär istället för konststudent. Jag skulle vilja säga att man inte behöver ett diplom för att vara konstnär men här i Frankrike verkar det finnas en viss besatthet vid att man ska ha intyg på allt.

I helgen åkte jag med konsthögskolan på en resa till Kassel i Tyskland för att besöka konstbienalen där. Man blev lätt överväldigad av mängden verk som ställdes ut men jag måste säga att jag inte inte var jätteimponerad. Det var mer kvantitet än kvalitet om man säger så. Jag liksom Rémi och Batiste hade väntat oss mer riktigt geniala grejor som berörde mer. Jag har svårt att se det som mer än lite småkul när en konstnär visar upp sin upphängda tvätt som konst etc...

Jag fastnade dock för lite olika videoprojektioner. I den klart bästa videon hade en konstnär förenat 4 olika grupper i en skola i polen. En grupp katoliker, en grupp Judar, en grupp polska nationalister och en grupp som var en slags vänsterblandning av socialister och gayaktivister. De fick måla var sin tavla och sen var det fritt fram för de andra grupperna att ändra verken, men dom var tvungna att förklara varför och de fick inte börja slåss utan endast jobba med symbolerna. Vänsteraktivisterna målade regnbågar över nationalisternas svärd, och nationalisternas målade nationalistiska slagord över judarnas hebreiska symboler etc. Till slut började de elda upp varandras tavlor, slänga ut dom genom fönstret och klippa sönder varandras kläder.

En annan video jag gillade visade hur en grupp aktivister som såg ut som turister byggde upp en palestinskt hus som nyligen raserats av den israeliska armén, och en tredje visade en man i ett åsnehuvud i papp som spelade piano i en kartong som flöt i havet (kanske inte låter så meningsfullt men jag gillade den ändå av någon anledning).

Rummet fullt med intervjuer om våldtäkter i Bangladesh i samband med självständighetskriget var också riktigt bra. Helgen avslutades med att spendera hela natten på en tysk nattklubb med pirattema, 3000 pers på dansgolvet, samt både manliga och kvinnliga gogodansare.

Kommentarer