Om Israel/Palestina

Jag kommer ihåg en konversation som jag hade i våras med en Israelisk arméofficier som varit fredsaktivist under 90-talet när fredsprocessen verkade fungera. Han var nu totalt desillusionerad och kunde bara säga, "javisst vi kan sluta bomba palestinierna och riva deras hus, men det skulle inte skapa fred." Det är lite den mentaliteten som verkar finnas på båda sidor.

Som flera kommenterat före mig så är Israels offensiv oförsvarbar och definitivt också en återvändsgränd. Över 200 palestinier varav några barn har dött. Gaza är ett av värdens mest tätbefolkade områden och det går knappast att endast bomba militära mål där. Antingen slutar de offensiven och är tillbaks på ruta ett, fast efter ett oerhört mänskligt lidande bland gazaborna och ett ännu större hat från palestinskt håll, vilket inte är särskilt konstigt. Detta leder troligen längden till mer terrorism. Eller så backar de upp det med en markoffensiv. Frågan är vad det ska leda till? En återockupation? Det kan knappast vara önskvärt från Israeliskt håll och är dessutom som bäddat för fiasko. Det gick ju sådär när de skulle skicka marktrupper mot Hizbollah.

Att Hamas skjuter raketer är mer förståeligt om än ej försvarbart. Under vapenvilan var den mesta tillförseln av materiel strypt av Israel. Israel har satt 1,5 miljoner gazabor i en kniptång där de inte kan få de förnödenheter de behöver. När Israel motverkat palestiniernas möjligheter att utöva kontroll så öppnar det också upp för fanatiker som inte alls vill ha fred. Det är inte ens säkert att Hamas kunnat stoppa raketbesjutningen om de velat. Varken de eller Al Fatah har ett effektivt våldsmonopol. Ändå blir hela den Palestinska befolkningen kollektivt bestraffad när raketerna skjuts, och bomberna smäller. De farligaste människorna är de som inte har något att förlora. Att bygga upp ett ökat välstånd i Palestina är en förutsättning för fred. Det bör ske med Israeliskt bistånd.

Israel är den starkare parten och därför har de störst ansvar att lösa situationen Jag sitter inte på lösningen men jag vet att freden i längden är det enda alternativet.

Kommentarer

Anonym sa…
freden i längden är bara an illusion på det områden!
den internationella aktörer har att gå mer på striderna parterna om vi vill har freden!
Om vi tror att freden bara är en illusion så blir den också det. Du har dock rätt i att varken palestinierna eller Israelerna kan skapa fred själva. Det finns för mycket bitterhet på båda sidor. Internationellt tryck, och en ny FN-stryrka krävs