A Green New Deal for Europe

Befinner mig just nu på European Green Partys Kongress i Bryssel. Vi har precis antagit valmanifestet för den Europeiska valkampanjen till Europaparlamentet. De Gröna är de enda som har en gemensam europeisk kampanj med ett enhetligt koncept för Europaparlamentsvalet. Det råder olika meningar om huruvida detta är bra eller ej men jag tycker att det är bra att väljare vet vad de röstar på i valet. Det finns annars en tendens till att EP-valen domineras av nationella frågor trots att dessa inte avgörs i EU-parlamentet. När vi t.ex. tror att vi röstar på en miljömedveten kristdemokrat så riskerar vi att stärka den konservativa gruppen i EU-parlamentet där de flesta parlamentariker har en helt annan agenda. Det är därför viktigt att väljarna som röstar i EP-valet tänker på vilken politik de olika grupperingarna driver i parlamentet och inte endast vad de svenska partierna säger.

Den europeiska kampanjen heter "A Green New Deal for Europe" och handlar om hur vi kan lösa klimatkrisen samtidigt som den ekonomiska krisen. Det gäller här att investera i en omställning av samhället. Då kan vi skapa jobb samtidigt som vi tar oss ur klimatkrisen. Maria Wetterstrand och Peter Eriksson har idag med en debattartikel i Göteborgsposten där de förklarar vad detta innebär mer i detalj. Igår diskuterade vi inom den svenska delegationen huruvida Green New Deal skulle översättas som "Ett Nytt Grönt Kontrakt" eller "En Grön Ny Giv". Jag vidhåller att "En Grön Ny Giv" är bättre än Maria och Peters översättning. Ban Ki Mon Al Gore och Barack Obama har alla pratat om behovet av en Grön New Deal men de Europeiska gröna var faktiskt först med att diskutera detta. De Gröna är som vanligt de som kommer med de innovativa lösningarna som andra sedan vill kopiera. Världen står idag inför ett flertal globala kriser och det är vi gröna som har konkreta lösningar på dem. Då kriserna är globala så måste de också lösas genom internationellt samarbete. Jag är därför glad att miljöpartiet sedan medlemsomröstningen förra året har en mer konstruktiv inställning till EU. Det går att läsa mer om hur vi vill ta Europa ur kriserna här.

Kommentarer

Anonym sa…
Hej!

Mitt namn är Ida och är journaliststuderande. Jag skulle vilja ställa några frågor till dig angående din kandidatur till EU-parlamentet. Mitt nr är 0730493071.

Mvh,

Ida