Mitt tal på FRA demonstrationen i Malmö 10/10

Idag hölls demonstrationer mot FRA-lagen 2.0 i Stockholm, Malmö och Göteborg. Riksdagen röstar om lagen onsdag 14/10 och om 4 borgerliga ledamöter röstar på oppositionens reservation så rivs FRA-lagen upp. Jag talade på demonstrationen i Malmö tillsammans med Mikaela Persson och representanter för Piratpartiet, Ung Vänster, Nätverket Svart Måndag och Fria moderata Studentförbundet. Vi var även representerade på demonstrationen i stockholm genom vårt språkrör Jakop Dalunde. Mitt tal från demonstrationen följer nedan.

Vi står här idag för att be riksdagen att rätta till ett misstag.

Vi lever i en tid där makthavare försöker använda människors rädsla för att öka sin egen makt. De säger att det enda sättet att skapa säkerhet är att inskränka VÅRA rättigheter och VÅR integritet och de har till och med mage att säga att det för våran skull.

FRA-lagen ger en statlig myndighet rätt till en granskning av vårat privatliv som är omotiverad, onödig och ett kränkande av våra medborgerliga rättigheter, den lagen var ett misstag som måste rättas till!

När internet etablerades var den dåvarande moderata partiledaren en av dess största anhängare - internet var den gränslösa kommunikationens tjänare.

Men idag använder herr Bildt framför allt internet till att skryta om diverse sammanträden på sin blogg, samtidigt som han sitter i en borgerlig regering som vill övervaka oss som faktiskt utnyttjar internet till att kommunicera.

FRA-lagen är en del av en större trend; numera sägs det att säkerhet skapas med fler övervakningskameror och att arbetslösheten minskas genom hårdare kontroll av de som är arbetslösa.

Istället för ett samhälle som bygger på frihet, tillit och solidaritet så rör vi oss mot ett samhälle som bygger på kontroll, rädsla och misstroende..

Vissa ser detta som en oundviklig utveckling. De ser en värld full av faror som vi måste försvara oss mot. De väljer att se människor som hot istället för att se deras behov och möjligheter.

Men jag tror inte att människan passar under ett statligt förstoringsglas: jag tror inte att folk blir terrorister för att det finns för lite övervakning och jag tror inte att världen blir osäker av för mycket integritet.

Som anhängare av den gröna rörelsen tror jag att vi har både möjlighet och förmåga att välja vilken utveckling och vilket samhälle vi vill ha, utan övervakningskameror och radioanstalter som filtrerar vår e-post.

Och till skillnad från regeringspartierna så tror jag inte att vi kommer titta tillbaka om tio år och säga att det var genom övervakning som vi gjorde Sverige till en bättre plats.

Jag tror dock på att ge alla människor en andra chans. Jag är övertygad om att det finns många borgerliga riksdagsledamöter som vet att de röstade fel när de röstade för FRA-lagen förra året.

Nu på onsdag så har de en chans att göra om och göra rätt och de behöver vårat stöd för att våga stå upp mot sina partiorganisationer.

Om mobbningen i riksdagsgrupperna fortfarande känns för hård så har jag endast en uppmaning till dessa riksdagsledamöter: Dags att byta Parti.

Nu på onsdag så finns det därför bara ett motto som gäller.

Rösta om och rösta rätt!

Kommentarer

Tack för ett bra tal.