Om S sväng i migrationsfrågan och dess påverkan på valet

En kan börja med att konstatera att tillfälliga lagar och regler sällan blir tillfälliga. S vill nu permanentera den tillfälliga asyllagen

Valtaktiskt så vill S stänga ner frågan om invandring så att konflikten handlar om andra frågor. De lägger sig närmre M och SD:s linje men om de tvingas att t.ex göra upp med M i frågan blir det ändå så att att de verkar vara av samma skrot och korn. Detta gynnar extremer på båda sidor. MP har gått lite väl i kollissionskurs med C men borde kunna öka lite och iaf vara kvar i riksdagen. Införandet av flygskatten gynnar MP men lär missgynna S något. Kanske kan MP öka med 1-2% men det är inte alls säkert att de ökar alls och krävs lite flyt där.   Att ta borgerliga väljare från C blir svårt, och det blir lättare att ta en del snälliberala väljare som inte vill ha alliansstyre från S. MP från 2014 eller 2010 hade nog kunnat ta en större del av S "mjukisar", nu har de V och F! att rösta på. 

Om S strateger iaf tänkt till lite grann så räknar de med att V tar deras avhoppare och vill då behålla regeringsmakten genom att ta väljare från SD och "ge" väljare till V. Precis som 2015 lär det dock påverka hela paradigmet så det kan lika gärna leda till att vi får mer högerpolitik MEN svenskarna taktikröstar i hög grad och de har fått sina skattesänkningar under Reinfeldt.  Detta pekar mot julafton för V och kanske för F! i valet. Kanske vill S neutralisera borgarnas pepsi max effekt (de är 4 och således "ett större gäng") Det är beteendeekonomi och effekten kan tidigare ha varit neutraliserad av S monopol på regeringsduglighet fram till 2006 då borgarna började hålla sams, för och nackdelar osv...Kommer special forces leverera coke zero till deras rum?

Kommentarer