Tentor å sånt

Idag hade jag muntlig tenta i Geopolitik med M. Dereyemez. Har ägnat de senaste dagarna till att plugga in fakta om ungefär alla väpnade konflikter i hela världen samt deras geopolitiska orsaker. Jag trodde det skulle vara ett förhör där han ställde frågor men när jag kom in så gav han mig 30 minuter att förbereda en väl strukturerad 15 minuters presentation av de generella geopolitiska orsakerna till våldet i Latinamerika. Jag hade fått för mig att Latinamerika nog inte alls skulle tas upp hade därför mest pluggat in Afrika, Afghanistan, Mellanöstern och före detta Sovjetunionen. Jag satt och kämpade i en halvtimme innan han kom tillbaks då jag svettandes lyckades svamla upp en röra bestående latifundor, indianer, drogbaroner, kokaodlingarnas betydelse, kolonialismens konsekvenser, det ofullständiga statliga våldsmonopolet, Hugo Chavez likheter med gamla indianhövdingar och USA:s roll i regionen. Efteråt var M. Dereyemez sjukt strikt och ställde en massa konstiga detaljfrågor som t.ex. vad hette fransmannen som kom på idén med att bygga panamakanalen och vad var han känd för innan samt vilka skillnader ser man från båten om man åker längs med panamakanalen jämfört med Suezkanalen. Jag var övertygad om allting höll på att gå rakt åt helvete.

När detta var klart förvandlades han helt plötsligt till världens trevligaste mysgubbe och det visade det sig att han var väldigt snäll med betyget, vilket känns skönt. Han kändes nog bara för att djävlas lite med frågorna. Jag blev kvarhållen i 20 minuter för att prata om mitt liv, och var jag lärt mig franska etc. Det var ganska trevligt iofs. M Dereymez tyckte tydligen att det var mycket roligt och förundrades över att jag talade franska med sydfransk brytning istället för med svensk.

Irriterande nog så fick jag reda på att jag kuggat min tenta i folkrätt. Jag vet att jag svarade rätt på frågan men jag kuggade antagligen för att jag inte anpassade texten till den franska uppsattsformen som innebär att man ska ha minst 3 sidor skitsnack innan man kommer till poängen. Nu måste jag göra om den i slutet av juni. Denna gången har jag dock bestämt mig för att totalt regera tentan och har därför införskaffat boken Droit international public skriven av Emannauel Decaux Frankrikes representant i FN:s underutskott för främjandet och beskyddandet av de mänskliga rättigheterna. Det vill säga 300 sidor juridisk ordpornografi. Det är nästan så att man får stånd.

Kommentarer

Anonym sa…
Låter ännu sjukare än du beskrev det på telefon idag. Ugh!
Får hoppas att du inte blir helt hjärntvättad på kuppen.
Fast du kanske kan lära mig lite av det där som du tentade på idag?