Vem är hjälte i dagens samhälle?

Jag tror det var Raoul Wallenbergs dag 27:e augusti 2014. Jag var på plats på Raul Wallenbergs torg och skulle lyssna. Dåvarande integrationsminister  Erik Ullenhag (L)  skulle hålla ett tal och presentera en framgångsrik ung entreprenör.  Han ville definiera vad en hjälte var. Han talade klart och tydligt om att det var en vanlig person som gör något extraordinärt, eller det som är rätt under svåra förutsättningar.  Han sa det nog inte ordagrant men det var ungefär så han ville definiera heroism.  Hans syftade såklart främst på Raul Wallenberg. Här ser vi en skillnad mot t.ex den klassiskt grekiska hjälten som är en slags övermänniska som söker heroism för att bli odödlig. 

Definition är något som är omstritt, vem gör mest i samhället? Hjältar förknippas ofta med krig  och Breivik trodde nog att han var en hjälte när han dödade en massa unga socialdemokrater på Utöya. På så sätt kanske definitionen var viktig. Är alla sjuksköterskor hjältar? jag tycker det på ett sätt, för de får ju lägre lön än de borde och bär upp vår välfärd. Enligt Ullenhags definition är James Bond ingen hjälte, utan en proffsig yrkesmördare som troligtvis hatar kvinnor. På samma sätt skulle då även alla sjuksköterskor vara proffs medan Raul Wallenberg är en hjälte. Lägg in klass och genusanalys på det så får du ett problem. 

Ordet hjälte är ett minst sagt ångestladdat begrepp, vem är värd att hyllas och att synas, tänk om någon som inte var ”en vanlig person” gjorde mer i en viss situation eller om alla gjorde lika mycket.   När det gäller krigshjältar så finns det ett klipp ur serien ”the pacific” som exemplifierar det. 

John Basilone (som även fanns på riktigt) har ångest och inget emot att gå ut i krig igen, han blev utnämnd till hjälte och fick åka hem för att han sprang med ammunition till sina kamrater under öppen eld från Japanerna vid Guadalkanal. Hans uppgift ska enligt myndigheter numera vara att göra framträdanden inom fundraising och ligga med vackra kvinnor. Samtidigt slogs ju alla andra soldater också i slaget, det var bara det att han stack ut för att han lämnade bunkern och utsatte sig för extrem fara. Samma scenario finns i filmen "flags of our father", men där är det andra soldater än dem som reste den riktiga flaggan på Iwo Jima som ska resa runt och visa upp sig. Det finns en massa skuld och skam bakom, även när de fullt ut erkänns som hjältar.  




I vårt samhälle idag har definitionen av vem som är en hjälte blivit viktig. Är de entreprenörer? välfärdsarbetare? poliser? kanske alla dessa? Också har vi en hel drös av "schyssta killar" som minsann tycker att de borde vara hjältar pga det.  Men sedan finns det en annan sida av det också, folk som säger att ”vi är proffs och ska inte förväntas vara självuppoffrande hjältar. Gärna medalj, men först en rejäl lön”. Ullenhags definition var väl någon slags kompromiss.  

Kommentarer

Populära inlägg