Angående gårdagens Presidentval i USA

Det ser nu ut som att Donald Trump blir USA:s nästa president. 

Vi ser ett nytt landskap där traditionell media inte riktigt har ”koll på marken” mer än att de inte ska underskatta vissa. Men vi ser också ett landskap som liknar 30-talet. Beväpnade vita män stod vid vissa vallokaler i USA. Självklart måste alla progressiva bli bättre, men det handlar också om att sätta ner foten och ha en diskussion kring vad som är acceptabelt. Alternativmedia skapar ”bubblor” där en verklighet bekräftas och gör folk trygga i sin verklighetsuppfattning. Dvs precis som när varje samhällsklass hade varsin tidning. Vi pratar om arga vita män som har ett eget ”White Panter party” förr i tiden kallades de KluKluxKlan. I det här valet stod vissa av dessa vita män beväpnade vid vallokalerna. Självklart har det en psykologisk effekt på dem som röstar.

Vad är då det positiva? Klimatfrågan kräver samarbete, men det är också så att vissa saker som är dåliga med USA nu faktiskt också får kallas det. Jag är en realistisk idealist som tycker att Obama faktiskt levererat över förväntan. Vi går nu tillbaks till en mer ”realistisk” tid, där nationers egenintresse styr. Det är mest dåligt, men vi kan också kalla ”a spade a spade” så att säga. Parisavtalet är redan ratificerat och det är nu god tid att vara extra kritisk mot t.ex TTIP. 

Om en ska göra en analys av behov så kan det vara så att Sanders kunde ha vunnit, dvs om det är hat mot etablissemanget som gjort Trumps seger möjligt. Sanders hade själv den analysen och resonerade som Trump dvs "vi saknar den kapacitet och rutin som Clinton har, men vi vet var vi har vårt hjärta och om vi väljs kan vi anställa experter". Så resonerade också Obama och han fick igenom en sjukvårdsreform och ett närmande till Kuba som nu kan behöva försvaras till sista blodsdroppe. Detta gjordes i en akut ekonomisk kris som vändes till återhämtning. Precis som med Göran Persson så hade den ekonomiska utvecklingen vänt innan Trump valdes. 

Det var dock mycket oklart vem av Clinton och Sanders som hade störst chans mot Trump så det går ej att vara kritisk till att många ville spränga glastaket.  Sanders har faktiskt kampanjat lite för Clinton i slutspurten men basen blir inte lika entusiastisk efter allt som hänt honom. 

För att slå högerpopulismen så måste demokraternas enas. Sanders rörelse är vänsterflanken, inte en cancersvulst som ska torpederas. Här måste den karriäristiska inkompetensen eller det som kallas "out of touch" få ett slut. Med Sanders eller Warren som vicepresidentkandidat hade Clintons kampanj fått ett helt annat liv.   Jag säger Obama/Sanders 2020. Obama/Warren 2020 skulle också kunna fungera och om det kommer stark kritik mot " politiska klaner" går det att byta plats. 


Inget är omöjligt men friheten och demokratin måste vinnas varje dag.

Kommentarer