Invasionen av Gaza. En cynisk valstrategi.

Så har äntligen en vapenvila utlysts i Gaza. Jag hoppas att Israel nu drar tillbaks sina styrkor från området och att en internationell gränsstyrka tar över kontrollen av gränsposteringarna. Över 1100 palestinier och ett knappt 20 israeler har hittills dött sedan Israel trappat upp konflikten i Gaza. Enligt FN så beräknas var fjärde död i Gaza vara civil och många är barn. Grön Ungdom och jag själv har fått kritik från flera håll för att vara för israelkritiska och inte ta Hamas ansvar för konflikten i beaktning. Jag anser dock att de som ensidigt pekar på Hamas raketbeskjutningar gravt har misstolkat vad upptrappningen av konflikten egentligen handlat om.

Många har lagt fram upptrappningen av konflikten i Gaza som att Israel äntligen fått nog av Hamas raketbeskjutningar. De skulle inte kunna ha mer fel. Den första januari i år så tog Tjeckien över EU:s ordförandeklubba från Frankrike. Tjeckien har en betydligt mer israelvänlig hållning än Frankrike. Det är alltså mycket mer taktiskt att anfalla Gaza under Tjeckiens ordförandeskap än under Frankrikes. Samtidigt så är det fortfarande Bush-administrationen som sitter i Vita huset. Barack Obama tillträder inte som USA:s president förrän nu på tisdag dvs den 20:e januari. Det är svårt för en amerikansk president att kritisera Israel då det finns starka israelvänliga intressen i USA men om Obama redan varit president så hade han inte kunnat förhålla sig så passiv till det enorma lidandet i Gaza som han gjort hitintills. Nu fick han en ursäkt för att fega ur. Israels regering vet detta och de har lanserat invasionen precis i det lilla fönster som uppstått då det skulle kunna vara politiskt möjligt. Denna invasion lanseras inte så mycket av utrikespolitiska skäl som av inrikespolitiska. Snart stundas val i Israel och det största oppositionspartiet som antagligen är det enda som kan utmana den sittande regeringen är det konservativa partiet Likud. Frågan är vad de ska kritisera regeringen för. Likud har länge förespråkat en hårdare linje mot palestinierna och nu har den israeliska regeringen genom triangulering snott en av deras viktigaste frågor. Likud kan omöjligt gå till val på att kritisera den sittande regeringen för att vara för mjuka mot palestinierna. Det är också väldigt ovanligt att en regering byts ut under brinnande krig, se bara på Bush valseger efter invasionen av Irak. Om det inte varit för det enorma lidande som sker i Gaza just nu så hade denna noga uträknade och taktiska manöver nästan kunnat betraktas som vacker.

Då detta faktiskt inte är en datorsimulation utan hänt på riktig så blir jag dock endast spyfärdig när jag tänker på det. Cynismen i detta maktspel är total och civilbefolkningen i Israel och Palestina samt de värnpliktiga som Israels regering skickat in i Gaza är dem som fått lida för det. Jag anser att även Hamas har ett ansvar för konflikten i mellanöstern men det här är verkligen inte rätt tidpunkt att försöka bevisa en poäng. Att främst lägga skulden på Hamas kommer inte på något sätt ta oss närmre fred i Palestina. Det är hög tid att Sveriges regering tar sitt internationella ansvar. Sverige kan inte fortsätta samarbeta militärt med Israel som vi gjort hittills utan det militära samarbetet inklusive vapenexporten till Israel bör upphöra. Sedan bör vi trycka på för att en ny internationell fredsstyrka med FN-mandat upprättas och skickas till Palestina. Israels och Palestinas befolkningar har lidit tillräckligt under cyniska och korrupta ledare.

Kommentarer

Anonym sa…
Kanske lite utbildning om situationen inte skulle skada dig:

Brigitte Gabriel talar om sina upplevelser i Libanon
Om du tycker att några fakta är felaktiga så kan du ju påpeka det istället för att länka till en konservativ tankesmedja. Oberoende källor premieras.