Vad är problemet med Israels invasion av Gaza?



Lyssa noga på Carl Bildts kommentar kring Israels markoffensiv i Gazaremsan. Vad är det egentligen han säger? Problemet enligt Bildt är att de "stackars skrämda" soldaterna ska sitta i pansarvagnar och möte de "hatiska folkmassorna". Det stora problemet är alltså inte att Gazas civilbefolkning lider. Och detta kommer alltså från Sveriges Utrikesminister. Bildt har dock en poäng. Israel har gått in Gaza och vad sen? Vad ska de göra där? Dricka te?

De Israeliska soldaterna är också oftast värnpliktiga som nog inte alls vill skickas in i Gaza. Min fråga är hur det här någonsin ska kunna ta oss närmre freden. Det kommer bara att eskalera våldet ännu mer. Det är dags för FN att agera. Det behövs en fredsbevarande styrka nu!

Missa förresten inte Jakop Dalundes inlägg om riksmedias nyhetsprioriteringar när det gäller konflikten i mellanöstern. Vi lever i en sjuk värld.

Kommentarer

Rasmus Ling sa…
Nja, det han sa var ju ändå att det är lätt att köra in med pansarvagnar i Gaza, men ställer den reoriska frågan "vad ska man göra där? Ingenting gott kan komma ur det". Han säger inte att det är det stora problemet i situationen i stort. Och så säger han samma sak som du, att det internationella samfundet måste agera.
Jag förstår att Carl Bildt inte menar att det allra största problemet är de stackars soldaterna (som mycket väl kan vara stackars soldater). Men han uttrycker det på ett sätt som om de vore mer värda än Palestinierna och att kalla folket för de hatiska folkmassorna är nedvärderande. Han framställer det faktiskt som om problemet var just så som jag sa, även om jag förstår att det inte är så han menar. Frågan är, kommer alla andra som tittar på TV att fatta det. Jag respekterar Carl Bildts kompetens. Att invadera Gaza är idioti och jag tolkar det som att det handlar om inrikespolitik från Israels sida..
Rasmus Ling sa…
Jag tycker inte att det är nedvärderande att kalla en folkmassa hatisk i ett sånt läge. Jag tror de flesta förstår att man känner sig hatisk i ett läge där det område man bor på invaderas av pansarvagnar.

Jag tycker att Bildt har skött den här frågan rätt så bra.
Jag tror att dina och mina åsikter om det här ligger betydligt närmre än vad du tror. Det handlar inte om vad Bildt menar, utan om vilken verklighetsbild som de som lyssnar på det kan ta upp. Alla är inte lika förstående med varför människor är hatiska. Det beskrivs nu som något ur Sagan om Ringen, med horder av orcher eller något utanför de stackars israeliska soldaterna. Det är faktiskt inte acceptabelt att ge den bilden av konflikten. Sen är hans övriga analys av läget korrekt. Det märks att han har erfarenhet.