Om hur samkönade äktenskap är en nödvändighet för att nå jämställdhet och befria oss från könsrollerna

Det känns bra att de övriga regeringspartierna beslutat sig för att köra över kristdemokraterna i frågan om samkönade äktenskap. Att kristdemokraterna klamrat sig fast vid att just begreppet äktenskap kan tyckas fånigt. Faktum är att om de fått behålla ett monopol på definitionen av ordet så hade det kunnat få allvarliga konsekvenser inte bara för hbt-personer utan även för heteros i kampen för jämställdhet. Att begrepp och diskurser utvecklas med resten av samhället är inget nytt.

Jag har inte haft tid att faktakolla hur det var i Sverige men i USA så var det i början av 1900-talet förbjudet med äktenskap mellan personer av olika ras. Först 1967 fastgjorde USAs högsta domstol att det var mot konstitutionen att inte ha rasneutrala äktenskap. De som inte ville förändra saken hämtade bla argument från delar av bibeln för det (det verkar gå att bevisa vad som helst med bibelcitat). Innebörden av ordet gick således från att vara något mellan en man och en kvinna av samma ras till att gälla mellan en man och en kvinna oavsett etnicitet. Om inte rasneutrala äktenskap införts så hade det varit omöjligt att bli av med rasismen, hur mycket vi än sagt att äktenskap bara var ett ord, och det lika gärna kunde hetat något annat.

Innebörden av ordet äktenskap är således inget som är hugget i sten och funnits sedan urminnes tider då gud påstås ha skapat jorden. Genom könsneutrala äktenskap så räddar vi snarare äktenskapet som institution då det blir mer i klang med hur samhället ser ut idag. En viktig sak är också hur innebörden av ordet äktenskap är kopplat till innebörden av ordet kön. Om äktenskapet definieras som något som ingås mellan två personer av olika kön så slår vi också fast att det finns olika kön och att de har olika egenskaper. Definitionen av ordet äktenskap är således kopplat till skapandet och upprättandet könsroller.

Jag som heterosexuell kille (finns det något tråkigare att vara, alla andra får vara coola bi-personer utom jag) får exempelvis ofta frågan om jag inte är bisexuell ändå. De föreställningar vi har säger att en heterosexuell kille ska vara på ett visst sätt och är han inte det så är det något fel och det måste vara typ en bög som inte vet om det. Det är dags att sluta dela in folk i fack och låta alla vara sig själva och gilla vem de vill.

Samkönade äktenskap är således något som även heterosexuella tjänar på då det är ett första steg mot ett avskaffande av könsrollerna. Ur ett egoistiskt perspektiv så ser jag införandet av samkönade äktenskap som ett steg i min befrielse från den rådande mansrollen.

Ps. Märks det att jag just nu skriver en gruppuppgift med en genusvetare i min diskursanalyskurs?

Kommentarer

Populära inlägg