På Klimatseminarium i Berlin (Om klimatförändringarnas konsekvenser i Nepal och USAs klimatpolitik bla.)

Är i Berlin på seminarium om klimatfrågan. En rolig överraskning är att Raju från Nepal är här. Jag har inte träffat honom sen i Maj. Han föreläste nyss om hur klimatförändringarna gör att bönder I Nepal har svårt att klara sin försörjning då väderförhållandena förändrats och det blir översvämningar oftare. Förhoppningsvis kan han komma till det internationella sommarlägret som vi vill anordna tillsammans med Mps internationella kommitté. Har även pratat mycket med Raju om Global Young Greens. Det behövs pengar för att hjälpa folk från utvecklingsländer att kunna åka på kongressen i Österrike som är i september nästa år.

En riktig duktig professor från USA föreläste precis om USAs klimatpolitik och om hur många initiativ under Bush-eran växt fram lokalt mellan olika stater och städer som gått samman och bildat egna internationella klimatavtal med delstater och städer i Kanada när den federala regeringen inte velat. Kommunal utrikespolitik alltså.

Kalifornien har en speciell roll i USA i att driva på klimatpolitiken. Det var den första staten som införde regleringar av luftkvalitet och de gjorde det innan det skedde på federal nivå. Detta gör att Kalifornien är den enda delstaten i USA som får lov att ha strängare regler än den federala standarden. De andra staterna kan sedan välja mellan att följa Kaliforniens lagstiftning eller den federala. Detta gör att Kalifornien hela tiden kan driva upp standarden för luftkvalitet i USA, då andra stater hakar på tills alla företag måste följa reglerna för att kunna agera på deras marknader. Visst hade det varit nice om exempelvis EU haft någon medlemsstat med den funktionen så att standarden kan pressas uppåt istället för nedåt.

Förhoppningsvis får vi snart se lite federala initiativ från USA när den nya administrationen tillträder. Det är ju fortfarande Bush-administrationen som kommer att förhandla å USAs vägnar i Poznan, men Obamas tillträdande administration lär ha folk på plats som förhandlar i korridorerna. De lär ha en mycket viktigare roll än den officiella amerikanska delegationen som ju ända ska avgå. Bush räknas som en sk Lame Duck. Totalt irrelevant för förhandlingarna.

Appropå Obama så gick det ut en pressrelease igår om att han skulle tala i centrala Berlin idag tillsammans med Angela Merkel. Vi höll på att avboka förläsare och planera om programmet för att kunna åka dit, men fick sedan reda på att det var några NGOs som ville lura pressen att komma dit så att de sedan skulle kunna få ut sitt budskap till dem via en dockteater med Barack Obama och Angela Merkel. Såg inget om det i tidningen idag, så det verkar som om pressen inte gick på det trots allt.

Kommentarer